Om du eller någon i din närhet har svårt att få jobb eller har jobb men vill byta yrke, kommer här några tips för vad man kan göra.

1. Putsa på CV och personligt brev
Ett snyggt CV är alltid en fördel att ha förberett. Med snyggt CV menas läsbart och logiskt, läsbart innebär att man ska undvika olika typsnitt, färger och absolut inga emojis (om inte jobbet du söker är emojiexpert). Att ha ett logisk CV innebär att CV:t skrivs i en ordning som är meningsfull, en sektion av arbeten man haft först, sedan utbildningar, detta följs av andra kunskaper och bedrifter (körkort, certifikat, diplom o.s.v). Ett personligt brev ska vara just det, personligt. Undvik att ha en enda mall för alla jobbannonser du svarar på, att nämna att du kan photoshop är inte nödvändigt när du till exempel svarar på en jobbannons om städpersonal. Fatta dig kort, max en halv sida. Ansvarig för att sortera ut arbetssökande som får komma på intervju har tillräckligt att läsa och slänger hellre en lång text än läser den.

2. Börja studera
Att börja studera kanske vid första tanke låter som en dåligt idé och något man absolut inte vill göra efter att gått minimum 12 år i skolan. Tänk om! Studier kan nämligen vara det som får dig att landa drömjobbet. Med högre studier kan man också få en högre yrkesgrad (tänk undersköterska till sjuksköterska), vilket ger större arbetsuppgifter, och därmed mer i lön. Studier kan också vara perfekt ifall man behöver en omstart på ens karriär, just nu behövs lastbilschaufförer, kockar, byggarbetare och sköterskor. En utbildning inom dessa yrken innebär garanterad lön.

3. Arbeta gratis (praktikant/lärling)
Att arbeta gratis kan låta konstigt, men praktik eller lärlingsprogram kan vara det som krävs för att komma in i branschen. Då du arbetar gratis kan företaget inte säga nej på grund av lön. Det finns olika sorters lärlingsprogram, på elföretag Borås, som kocklärling, lärling till svarvare, med mer. Den som söker finner.